Na poklesu exportu se odráží pokles trhu s auty a sílící koruna

Praha 9. května (ČTK) – Český export nepříznivě pociťuje nasycování evropského automobilového trhu. Vývozci ale také čelí silnější koruně, která snižuje jejich konkurenceschopnost a i nedostatku pracovní síly. I to jsou podle analytiků důvody, které spolu s nižším počtem pracovních dnů v březnu, stojí za poklesem exportu o 7,9 procenta.

\“Expanze českého exportního průmyslu se zřetelně dostává do potíží a první volavkou se zdá být automobilový průmysl. Několik měsíců trvající období rekordně nízké nezaměstnanosti pro firmy znamená jedno: nejsou lidi na rozšiřování výroby,\“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

Také podle Asociace exportérů je důvodem ztráty exportní výkonnosti nedostatek pracovníků na trhu práce. \“Připočteme-li posilování koruny a neúměrný růst mezd i platů nepodložený produktivitou práce, lze si poměrně živě představit příchod bouřkových mraků na exportní nebe, které bylo v minulých třech letech trvale zalité sluncem,\“ dodal místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Data za březen je podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče ale nutné brát s rezervou, neboť zde zaúřadoval jednak nižší počet pracovních dní a také načasování velikonočních svátků. \“Průzkumy vesměs naznačují, že aktivita v tuzemském průmyslu i nadále roste, což by mělo být ve druhém čtvrtletí patrné také na statistice zahraničního obchodu, včetně exportů,\“ řekl Jáč.

Celý článek si můžete přečíst zde!