Otto Daněk: Bilanci rozhodoval v dubnu plyn

Štítky: Otto Daněk

Mladé Buky, 6. 6. 2023 – Podle dnes zveřejněných předběžných údajů skončila v dubnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 8,4 mld. Kč, což byl meziročně o 36,6 mld. Kč lepší výsledek. Meziročně vzrostl vývoz o 2,3 % na 347,9 mld. Kč, zatímco dovoz klesl o 7,8 % na 339,4 mld. Kč, a to i přesto, že letošní duben měl o jeden pracovní den méně než duben v loňském roce.

Výrazně menší schodek obchodu s ropou a zemním plynem de facto rozhodl o plusové obchodní bilanci v měsíci dubnu. Rozdíl oproti loňskému roku byl 21,2 mld. Kč. Stojí za tím pokles cen na světových trzích a a také skutečnost, že v loňském roce docházelo k masivnímu předzásobení se, neboť nebylo jisté, jak budou probíhat dodávky v budoucnu a za jakou případně cenu. Plusové bilanci pomohl také automobilový průmysl, kde přebytek stoupl meziročně o 10,2 mld. Kč. Dobré je si také všimnout celkově nízké dynamiky dovozu, za čímž nestojí jen plyn a ropa, ale také celkově nižší domácí poptávka.

Pro další měsíce nejsou vyhlídky stále nikterak pozitivní. Část průmyslových firem bojuje s poklesem poptávky, což v květnu opět potvrdil index PMI či konjunkturální průzkum. Nepříjemností je pro exportní podniky i silná koruna, která se vůči euru v dubnu nacházela blízkosti historických maxim z července 2008. Rizikem je navíc i ochabující výkonost německého průmyslu, když zřetelný pokles vykázaly v květnu indexy PMI i Ifo.

Otto Daněk

místopředseda Asociace exportérů

V případě jakýchkoliv dalších dotazů kontaktujte:

Otto Daňka, místopředsedu Asociace exportérů

mailem: danek@atas.cz